Nörokognitif ve Stres Aksını aynı modül içine almamızdaki en önemli sebep özellikle kronik enflamasyonun çoğunlukla kronik strese eşlik ediyor olması ve nöroenflamasyonun enflamatuvar ve dejeneratif kronik nörokognitif hastalıkların temel sebepleri arasında yer alıyor olmasıydı. Hipotalamo pitüiter (hipofizer) adrenal (HPA) aksın doğru yönetilememesi ve disfonksiyonlarının doğru bir şekilde sağaltılamaması, sisli beyin gibi sık başvurduğumuz klinik kitaplarımızın içinde yer alamaması ve hastaların bu gri alanda dolaşarak tam tanı alamamış olmalarına sebep olmaktadır.
Yaşa bağlı bilişsel gerileme, özellikle aile öyküsü olan veya nörodejeneratif hastalık için genetik riski yüksek olan bazı hastalar için çok yönlü yaşam tarzı müdahaleleri, bilişsel gerilemenin önlenmesi ve geciktirilmesi için umut verebilir. Nöroprotektif gıdaları içeren kişiselleştirilmiş diyet planları, optimal bilişsel işlev için besinler sağlar ve potansiyel olarak nöroinflamasyonu azaltmanın yanı sıra beyin plastisitesini geliştirebilmektedir.
Bu modülde HPA aksı ile serum, idrar ve tükürük hormon testlerinin karşılaştırması, Adrenal stres hormonu fizyolojisinin etkilerine genel bakış, DUCTH testinin farkı ve ile laboratuvar bulgularının nasıl yorumlanacağından bahsedeceğiz.
Otizm ve spektrum bozukluklarında standart tedavilere ek olarak beslenme ve mikrobiyota yönetiminin etkileri geniş vaka tecrübesi pediatrik hasta popülasyonunda aktif hasta bakan eğitmenlerimizden dinleyebileceksiniz.
Beslenme ve yaşam tarzı faktörlerinin stres, biliş ve optimal beyin işlevini nasıl desteklediğine dair klinik anlayış ile beyin sağlığını destekleyen beslenme müdahaleleri ve nörodejenerasyonu azaltmaya ve bilişsel gerilemenin başlamasını önlemeye yardımcı olan yaşam tarzı tedavileri hakkında en son bilimi fonksiyonel tıp yaklaşımı ile dinleyeceksiniz.